Mad På Vandreturen

Skal du og dine venner på vandretur inden så længe? Så er det vigtigt at du gør dig en overvejelse over, hvad mad du skal tage med dig på turen. Specielt hvis turen forløber sig over flere dage, og der ikke er noget supermarked lige i nærheden. Af egen erfaring ved jeg også, at pladsen er begrænset i en rygsæk, og derfor er det vigtigt at maden heller ikke fylder for meget. I denne artikel præsenterer vi dig for nogle faktorer ift. medbragt mad på vandreturen, som er værd at tage stilling til, således at din tur forløber sig som den skal

 Når det kommer til at vælge mad til vandreturen, er feltrationer et af de fortrukne valg. Outdoor-pro.dk har et stort udvalg af feltrationer, både i form af klassiske retter og desserter. 

 

 

                                     Ingen skovsvineri!

Vi elsker naturen, og vi skal passe på den. Derfor tænkt dig om inden du smider plastikemballage eller andet skrald ud i naturen. Det er ikke venligt overfor andre, som kommer senere og har i sinde at udforske en skov fremfor en losseplads. Udover det, tager det herrens mange hår for plastik og skrald at forgå. Så derfor gør dig selv og alle andre en tjeneste, og samle dit skrald i en pose, og kom det i den nærmeste skraldespand.

 

                                       Kalorieindtag

Vandrere afbrænder enormt mange kalorier i løbet af en dag. Faktisk i gennemsnit 3000-4000 kalorier om dagen, imens ekstreme vandrere, som går de 30-40 kilometer om dagen, afbrænder uden problemer helt op til 5000-6000 kalorier om dagen. Det er altgørende at medbringe en tilstrækkelig mængde næringsstoffer,  for at give din krop den energi den behøver. Den egentlige mængde kalorier du afbrænder i løbet af en dag er naturligvis afhængig af dit aktivitetsniveau, alder, vægt og størrelse. 

 Kaloriedensitet

 Det er også vigtigt at overveje hvor kompakt dit medbragte mad er, i forhold til kalorieindhold, for at holde vægten nede. Mad med højt fedtindhold, såsom olivenolie, nødder, chokolade og peanutbutter, har normalt også højt kalorieindhold pr. volume. Hvorimod friske frugter og grøntsager har et lavt kalorieindhold pr. volume. Det ideelle kalorieindhold er omkring 450 kalorier pr. 100 gram.

Tilgængelighed af vand

Hvis dit medbragte mad kræver vand, såsom pasta, er det smart at du slår lejr tæt på en vandpost. Men hvis du er den hardcore type, og trodser mit råd om at opholde sig tæt på en vandpost, så husk at medbringe rigeligt med vand, eller, hvis det tilgængeligt, slå lejr tæt på en løbende vandkilde. Husk evt. kaffefilter til at filtere vandet, eller kog det inden brug. Så er du på den sikre side.

Olie eller Gas

 De fleste friluftsmåltider kræver et trangia, som mange friluftselskere er bekendte med.  Planlæg hvor mange gange du skal lave mad (herunder kaffe og te) for at beregne, hvor meget olie eller gas der skal bringes. Brændselsforbruget kan variere afhængig af trangiamodellen, grydestørrelse, størrelse og temperatur, så for at vide præcis hvor meget ens trangia forbrænder , vil tage nogen tid. Lad os tage et eksempel: Du skal på en tur med fem overnatninger. Du koger vand til kaffe to gange om dagen (2*5=10). Hver aften koger du ovenikøbet én gryde med vand, til pasta eller andet mad. (2*5+1*5=15) Du koger også én gryde vand hver dag til opvask. (2*5+1*5+1*5=20) Altså i dette eksempel er antal kogninger, du har i alt på turen 20. 

 Krydderier

Du kender det nok godt selv. Du er på tur, og du får det samme at spise hver dag. Det er møg kedeligt, og så ligemeget om det er din ynglingsret du får hver dag, så kan det stadig godt blive kedeligt, efterhånden som man har fået det samme at spise et par dage i streg. Derfor spice det dog lidt op! Medbring nogle krydderier og kom det i maden! Du vil opleve nye smagsnuancer af maden, og ligepludselig er det ikke så slemt endda at spise rester mere.

Undgå dåsemad

 Til dig/jer som er til fods, undgå dåsemad for guds skyld. Dåsemad er ofte alt for tungt, og er alt for pladskrævende, i forhold til mængden af kalorier og næringstoffer du får ud af det.

Indkøbsmuligheder

Hvis du har i sinde at opholde dig et sted med nærliggende indkøbsmuligheder, så vil jeg råde dig til at undlade at bringe alt for meget mad. Medbring bare mad nok til gåturen derover, og køb resten derovre. Så slipper du for unødigt vægt, som gør gåturen en tand lettere.

 

 

 

 
 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen